Torvet 6
8464 Galten
86945155

Foredrag

I BIO Huset afholder vi i løbet af året forskellige foredrag.

Dels foredrag arrangeret af BIO Huset selv; men også foredrag livestreamet fra Aarhus Universitets Offentlige foredrag i Naturvidenskab.
Under foredragene fra Aarhus Universitet er der mulighed for at stille spørgsmål til foredragsholderen via SMS.
Livestream visningerne er støttet af Carlsbergfondet og Carlsbergs Mindelegat

Derudover arrangeres der en række foredrag i samarbejde med Ældre Sagen.
I dette regi er følgende foredrag planlagt:

Onsdag d. 24. januar 2018, kl. 14:00: Wild - De sidste vilde steder
Torsdag d. 22. februar 2018, kl. 14:00: Karin Flensborg: Kunsten at holde de unge ud.

Herunder ser du alle BIO Husets programsatte foredrag:

torsdag 26. oktober

Gert Rune


F

  torsdag 26. oktober

  2t 00min

  Ikke vurderet

  Gert Rune

  19:00
  F - Sal 1
  VÆLG SPILLETIDSPUNKT
  F
  Foredrag i BIO Huset torsdag d. 26. oktober 2017 kl. 19:00

  Billetpris kr. 125,-
  Medlemspris kr. 50,- ved forevisning af gyldigt medlemskort

  Bestilte billetter skal være afhentet senest en uge efter reservationen.

  Foredrag: Tak for udfordringen:

  Det er ikke udefrakommende udfordringer og forandringer, der afgør, om vi som mennesker har et godt liv. Det er måden hvorpå, vi forholder os til udfordringer og forandringer, der er altafgørende.

  I dette foredrag motiverer Gert Rune sine deltagere til at gribe tidens og hverdagens udfordring. Via sin unikke historie inspirerer han til at turde møde forandringer med oprejst pande frem for at søge flugten fra disse. En forandring må aldrig blive et problem, for så stopper udviklingen. Derimod gælder det om at gøre forandringen til en positiv udfordring, som kan hjælpe en til at få succes - både som organisation og som menneske.

  Gert tager udgangspunkt i de valg, der har hjulpet ham, siden han som 16-årig fik amputeret sit ene ben og frem til i dag, hvor han er blevet Danmarks første Ironman med kun ét ben.
  Biografpremiere: Torsdag 26. oktober
  Instruktion:
  Skuespillere:
  Spilletid: 02:00
  Censur: Ikke vurderet

  tirsdag 31. oktober

  Foredrag: Hvorfor mennesket erobrede kloden


  F

   tirsdag 31. oktober

   2t 00min

   Foredrag: Hvorfor mennesket erobrede kloden

   19:00
   F - Sal 1
   VÆLG SPILLETIDSPUNKT
   F
   Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Der er fri entré.

   Midtvejs vil der være indlagt en pause på 20 minutter.

   Før pausen: Betydningen af vores indre neandertaler.

   For 100.000 år siden regerede neandertalerne og deres fjerne slægtning, denisovanerne, over Europa og Asien, mens det moderne menneske befandt sig i Syd- og Østafrika. Først senere begyndte det moderne menneske at vandre ud af Afrika for langsomt at kolonisere først Asien og dernæst Europa. Dette førte til en masse møder med neandertalere og denisovanere for mellem 20.000 og 60.000 år siden. Herefter uddøde begge arter. Vi vil gerne vide hvorfor de forsvandt og hvorfor vi – det moderne menneske – vandt kampen?

   Vi har fundet en del af deres knogler. Fra dem kan vi med stor præcision bestemme sammensætningen af deres DNA og lære meget mere om disse menneskearter – hvordan de så ud og også lidt om hvordan de var. Specifikt kan vi se at de efterlod sig blivende spor i det moderne menneskes DNA da det ikke var usædvanligt med børn af blandede ægteskaber. Denne arv fra neandertalerne har både haft en positiv og en negativ betydning for vores egen overlevelse og er et rigtig godt eksempel på at evolutionen til en hver tid gør brug af de forhåndenværende søms princip. Foredraget kommer ind på, hvordan vores opfattelse af neandertalerne har ændret sig, hvorfor de uddøde og hvad de gav os.

   Efter pausen: Samarbejde – hvordan løser vi dette evolutionære paradoks?

   Samarbejde findes allevegne i dyreriget, ikke mindst blandt mennesker hvor det anses for en vigtig faktor i menneskets succes. Imidlertid er samarbejde i et evolutionært perspektiv lidt af et paradoks da alle dyr per definition er selviske og derfor ikke deltager i samarbejde medmindre de selv har fordel af det. Hvordan opstår så et samfund hvor man tilsyneladende yder hjælp og samarbejde til andre individer uden umiddelbart selv at drage fordel af det?

   En af de mest avancerede former for samarbejde ses hos de sociale insekter. Her afstår nogle individer fra at reproducere sig selv. I stedet bruger de deres ressourcer eller yngelpleje på et andet individ i gruppen. Denne altruisme var et paradoks for Darwin fordi naturlig selektion per definition virker på de individer der har den højeste reproduktion. Hvordan kan evolutionen så frembringe sterile hjælpere?

   Foredraget kommer ind på forskellige former for samarbejde og på hvilke evolutionære forklaringer vi har på samarbejde som en bæredygtig livsform. 

   Læs mere på https://ofn.au.dk/foredrag/45

   Forelæser: Foredrag ved professor i bioinformatik, Mikkel Heide Schierup, Institut for Bioscience og Center for Bioinformatik, Aarhus Universitet og professor i evolution, Trine Bilde, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

   Foredraget er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
   Biografpremiere: Tirsdag 31. oktober
   Instruktion:
   Skuespillere:
   Spilletid: 02:00
   Censur:

   tirsdag 21. november

   Foredrag: Big Bang og det usynlige univers


   F

    tirsdag 21. november

    2t 00min

    Foredrag: Big Bang og det usynlige univers

    19:00
    F - Sal 1
    VÆLG SPILLETIDSPUNKT
    F
    Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Der er fri entré.

    Midtvejs vil der være indlagt en pause på 20 minutter.

    Vi ved at universet begyndte i et Big Bang. Vi ved at det udvider sig hurtigere og hurtigere, men vi ved ikke med sikkerhed hvorfor. Den mest sandsynlige forklaring er at vores univers er fyldt med mørk energi.

    Vi ved også at galakser, herunder vores egen Mælkevej, aldrig var blevet dannet hvis universet ikke også var fyldt med mørkt stof – en eksotisk type stof der er usynligt, men påvirker sine omgivelser via tyngdekraften. Uden det mørke stof var stjerner og planetsystemer heller ikke blevet dannet og vi og livet ville ikke eksistere. På nuværende tidspunkt ved vi at det mørke stof og den mørke energi udgør 95 % af alt der er i universet – men vi ved ikke hvad det faktisk er!

    I foredraget opdateres du om den nyeste forskning i kosmologi. Og vi ser på perspektiverne for om forskningen i de kommende år kan give os svar på hvad det usynlige univers egentlig består af.

    Læs mere på https://ofn.au.dk/foredrag/40

    Forelæser: Foredrag ved professor i astronomi Steen Hannestad, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

    Foredraget er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
    Biografpremiere: Tirsdag 21. november
    Instruktion:
    Skuespillere:
    Spilletid: 02:00
    Censur: